Succesvolle Dazzling Dordt Days 2016 op Dordtse Sportboulevard

DORDRECHT – De Dazzling Dordt Days zijn al jaren een begrip in Nederland. Twee weken kunstschaatstraining op elk niveau door enthousiaste Dordtse en Nederlandse coaches

Kunstrijvereniging de Drechtsteden is inmiddels een VTO/RTC dat talent in trajecten naar de top brengt. Hoe mooi is het dan dat Niki Wories, die inmiddels in Canada woont, hier in Nederland na haar operatie weer in vorm kan komen en dat Dave Ferland, ook uit Canada, de training verzorgt met de andere toptrainers. Leuk ook om Sophie Bijkerk tegen te komen, de vice-kampioen SUPERKIDS van vorig seizoen, ook weer terug aan het komen na een blessure en verder natuurlijk ook alle andere toptalenten tot en met de allerjongste: Angel, die onze verslaggever er al direct uitschaatste. Een zomersportkamp op ijs, wie wil dat niet?!

De fans kunnen gerust zijn. Het gaat goed met Niki Wories, na haar revalidatie al fanatiek in de off-ice dans- en krachttraining en on-ice aan het opbouwen. Ook een positief bericht voor haar sponsoren en diegenen die haar via de crowdfundorganisatie Talentboek.nl of als grote sponsor naar de Spelen willen helpen, geen Rio, maar over twee jaar in Pyeongchang (Zuid-Korea) natuurlijk! Niki Wories: “Ik sta op dit moment het dichtstbij om naar de Spelen te kunnen. Als veel mensen mij steunen en het lukt, komt er meer geld en middelen voor de anderen, die dan daar weer van kunnen profiteren. Iedereen wil na al die tijd weer een Nederlandse kunstrijdster op de Winterspelen.”

Ook Sophie Bijkerk kan nog genieten van haar SUPERKIDS-avontuur, zij gaat na het herstel van haar blessure vanaf januari weer knallen net als haar
|ndere talentgenoten, die er allen volgend seizoen weer op de NK willen staan.Sophie Bijkerk_gold

Grote inspiratie in de club is Astrid Winkelman, voorheen zelf topschaatster. Winkelman: “De kunstrijsport heeft zich zó ontwikkeld! Nu springen ze viervoudige sprongen, dat zijn twee draaien meer dan vroeger. De dubbele axel moet je al op jonge leeftijd springen, wil je überhaupt iets kunnen. De stijl, de schaatsvaardigheid, tussen de sprongen in is heel erg veranderd.” Dave Ferland: “Ik ben onder de indruk van het talent hier in Nederland, bijzonder dat ze zelfs naar het buitenland willen en ook naar Canada om nog beter te worden. Daarom help ik ze ook graag hier verder.” Erik Hruszowy, die in Canada traint met Brian Orser en de Olympisch kampioen Yuzuru Hanyu (Japan): “Ik ga komend seizoen naar de WK-senioren, ik doe al twee al twee triples, maar mijn lange kür wordt nog moeilijker.”

Niki Wories: “Ik heb geturnd toen ik heel klein was. Lenigheid heb ik dus van kleinsafaan meegekregen.” Zoë Zuidhoek: ”Mijn moeder deed aan turnen en is nog lang jurylid geweest. Mijn broers turnden en ik deed het vlak voor ik met kunstschaatsen begon. Je neemt lichaamscontrole mee en je hebt leren vallen.” Lisa Weijer: ”We moeten veel krachttraining hebben en sterke spieren. Daar werken we hier in het zomerkamp ook hard aan en daarbuiten met de fysio, waar we speciale schema’s krijgen op basis van tests die speciaal voor ons zijn gemaakt.” Superkid Sophie Bijkerk: “Elegantie en choreogafie geven het totaalplaatje. Je kan wel goed zijn met springen en pirouettes, maar als je hoog wil eindigen op de WK moet je ook elegenatie hebben.” Eline van den Brink: ”De trainers bij onze club in Deventer vragen dan of iemand langskomt om een choreografie te maken en die maakt hem dan.”

Meer informatie is te vinden op de website van Kunstrijvereniging De Drechtsteden

Bron: Gympower.nl

Foto’s:  Claudia van Engelen en Stefan Luit

2016_Dazzling week1_CVE (24) 2016_Dazzling week1_CVE (16)2016_Dazzling week1_CVE (15)2016_Dazzling week1_CVE (40)2016_Dazzling week1_CVE (104) 2016_Dazzling week1_CVE (61) 2-16_Dazzling week 1_ST (287) 2-16_Dazzling week 1_ST (279) 2-16_Dazzling week 1_ST (155) 2016_Dazzling week1_CVE (95) 2016_Dazzling week1_CVE (84)

Een reactie plaatsen