De sport is in beweging en daarmee de sportmoraal.
Ontwikkelingen als commercialisering, professionalisering en de introductie van nieuwe prestatie bevorderende  middelen zetten de traditionele sportmoraal onder grote druk. Trainers/coaches (zowel betaalde als vrijwilligers) moeten steeds weer hun houding bepalen tegenover de sporters en hun omgeving.
De door de NFWS ontwikkelde Beroepscode, die NLcoach hanteert, kan daarbij een hulpmiddel zijn. De Beroepscode is het resultaat van een systematische bezinning op de normen en waarden van het handelen van trainers/coaches en is opgesteld in nauwe samenspraak met trainers/coaches uit verschillende takken van sport. De Beroepscode geeft gedragsregels en aanbevelingen waaraan trainers/coaches zich in hun dagelijks werk moeten houden.

Ook bij DDD conformeren wij ons aan deze beroepscode.
Gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders

Als trainer wil je natuurlijk dat iedereen met plezier naar de training komt. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Hoe iedereen gemotiveerd blijft en beter wordt? Hoever kan je daarin eigenlijk gaan? Soms raak je je sporters misschien aan om ze te helpen. Goed bedoeld, maar wat vindt de sporter daar eigenlijk van? Of de ouders langs de kant? Ben jij als trainer je ervan bewust dat je een belangrijke factor bent in de cultuur binnen de vereniging? Weet je wat je moet doen als het mis gaat? Veel vragen waarvan het belangrijk is om ze met het bestuur van de vereniging te bespreken én afspraken over te maken. Voor je sporters en je team heb je de verantwoordelijkheid voor hen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren waar iedereen zichzelf mag zijn op zijn eigen niveau.  (KNSB maakt gebruik van de gedragscodes van Centrum Veilige Sport Nederland.)

https://knsb.nl/gedragscodes-sport-per-doelgroep/gedragscode-voor-trainers-coaches-en-begeleiders/

Gedragscode voor topsporters
Je hebt maar één doel voor ogen: winnen! Daar doe je alles voor, dag in dag uit. Eat-sleep-train-repeat is jouw motto. Zwaar is het topsport bestaan zeker, het is een vak. Soms liggen er verleidingen op de loer. Matchfixing, betting en doping: zaken waarmee je liever niet in aanraking komt. Je moet als topsporter bijvoorbeeld ook e-learnings doen over doping of bijhouden waar je wanner bent voor een controle. Wedden op je eigen wedstrijden is verboden, wist je dat? Vaak zijn dat zaken waar je zelf ook invloed op hebt of je hieraan toegeeft, maar jou kan ook iets overkomen dat niet prettig is. Denk bijvoorbeeld aan machtsmisbruik of intimidatie door een trainer, of discriminatie door omstanders. Voor deze zaken kun je altijd contact opnemen met ons voor overleg. Voor het deel waar je zelf ook invloed op hebt kijk eens naar de onderstaande animatie. Dan blijf je uit de problemen. (KNSB maakt gebruik van de gedragscodes van Centrum Veilige Sport Nederland.)

Gedragscode topsporters

https://knsb.nl/gedragscodes-sport-per-doelgroep/gedragscode-voor-topsporters/

Gedragscode voor bestuurders

Als bestuurder ben je altijd druk in de weer. Tot nu toe is het je altijd nog gelukt om de eindjes aan elkaar te knopen. Het verdiende niet altijd de schoonheidsprijs, maar goed. Toch is het verstandig om eens na te denken over hoe je de zaken aanpakt. Stel dat jullie het clubhuis gaan verbouwen, hoeveel offertes vraag je dan aan? Wie controleert de penningmeester eigenlijk? Hoe zorg je dat iedereen met plezier naar de club komt? Ben je ook bekend met de Code Goed Sportbestuur? Ben je bekend met jouw bestuurlijke verantwoordelijkheid? Bekijk de animatie hieronder eens. Zo weet je hoe een integere bestuurder te werk gaat. Twijfel je? Neem dan contact met ons op om te sparren over wat je kunt ondernemen. (KNSB maakt gebruik van de gedragscodes van Centrum Veilige Sport Nederland.)

https://knsb.nl/gedragscodes-sport-per-doelgroep/gedragscode-voor-bestuurders/